Kış mevsimi sonunda geldi. Sabahları işe giderken veya park halinde olan araçlarımıza sabaha kadar vuran soğuk ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. Maddi hasarlardan daha çok işe geç kalma gibi sıkıntılar psikolojik olarak insanları yorarken, kış boyunca almamız gereken önlemleri şöyle bir sıralayalım..
Kışın sıcacık evimizde otururken, camdan dışarı baktığımızda aracımızın o soğuğa maruz kalması biraz olsun kalbimize dokunduğunu hissederiz. Aslında bu sıkıntı gayet normaldir. Araç tarafından baktığımızda sabaha kadar soğuk batı kesimlerinde -18 derecelere kadar düşerken doğuda ise -30 derecelerin altına dahi düşmektedir.
İçindekiler
Peki Soğuk Arabamıza Zarar Verir Mi?
Göreceli bir durum olmasına karşılık soğuk ve sıcakta esneyip/gerilen plastik ve plastiğe yakın cisimlerin çatlama ve sızdırma gibi sıkıntıları ortaya çıkmaktadır. Gazlı arabalarda gaz sensörlerinin donması da ayrı bir tehlikedir. Yani kısaca soğuk gerçekten araçlarımıza zarar verebilir.
Soğuk havalar için arabamıza nasıl önlemler alabiliriz?
Öncelikle soğuk hava için aracımızı mutlaka kapalı araca almalıyız. Çünkü açık havadan daha çok kapalı hava soğuğu kırar ve aracımız daha iyi koşullarda bekleme imkanı sağlanır. Bunun yanında eğer kapalı garajınız yok ise alınacak önlemler aslında iki tık uzağınızda..
Soğukta donan cam suları belirli bir zamandan sonra can sıkmaya başlayacaktır. Bu sebeple antifrizli cam sularının kullanılmasıdır. Kaliteli cam suları kullanmak, donmaların önüne geçmektedir. Donan cam suyu, suyun bulunduğu plastik kısma zarar verebilir. Kırılabilir. Bu sebeple kaliteli donmayan cam suları kullanılmalıdır.
Cam sileceklerinin cama yapışmasını önlemek adına aracımızı terk ederken mutlaka cam sileceklerini kaldırmalıyız. Çünkü yapışan cam sileceğini fark etmeden araç içerisinden çalıştırdığımızda plastiğinde kırılmalara yol açabilir.
Ön camın buz olması sorunu özellikle sabah işe gidenler için oldukça sıkıntılı bir durumdur. Sabahları erkenden kalkıp, soğuk havanın etkisiyle beraber o camı silmek adeta çiledir. Bu sorunu aşmak için mutlaka ön cama kar örtüsü denilen aslında kıyafet kılıfı ile aynı malzemeye sahip olan ön cam örtüleri almanız gerekir. Sabaha kadar soğuğu doğrudan cama vermediği için buzlanma da olmamaktadır.
Aracın genel antifrizine baktırmak gerekir. Aksi taktirde radyatör tamamen donar ve çok ciddi miktarlar ödeyebilirsiniz.
Normal antifrizi cam sürsek? Buzlanmayı Hemen Açmaz Mı?
Antifriz kimyasal bir maddedir ve alan üzerinde soğuğa karşı büyük bir direnç gösterir. Ancak bu direnç ön cama uygulandığında cam lastiklerini söke bilme, yıpratma riskine sahiptir. Bir çok kullanıcı ön camı hızlı açmak adına antifriz kullanmakla beraber camda bulunan lastik kısımlarının deforme olduğunu ve söktüğünde şikayetçi olmaktadır. Bu sebeple saf antifrizin bu şekilde kullanılması sıkıntılıdır. Kullanmamanızı öneririz.
Kapılar Donuyor veya Donmak Üzere? Ne Yapmalıyım?
Aşırı karlı veya yağmur havadan sonra vuran don, araç kapı lastiklerini dondurarak, kapının açılmasına imkan vermeyebilir. Böyle durumlarda biraz sıcak yani ılık su ile kapı çerçevesine suyu gezdirmek kapının açılmasını sağlayacaktır. Ancak kapının donmaması için, silikon sprey almanız sizlere büyük kolaylık sağlayacaktır. Silikon sprey sürekli plastik kısımlarda kurumayacağı için kapınızda soğuk ile ilgili bir donma yaşanmayacaktır.
Önereceğimiz model: würth , silikon sprey
Arabamın Kapı Kilidi Donarsa? Kilidin Donmaması için ne yapmalıyım?
Aşırı soğuklarda maalesef aracın kilidi de donmaktadır. Böyle olduğunda anahtar maalesef kapıyı açmaz ve profesyonel bir ekibin gelmesi gerekmektedir. Bu gibi durumları yaşamamak için yağ kullanmanız gerekmektedir.
Önereceğimiz ürün: henkel, wd-40