Kaza Sonucu Değer Kaybı Başvuru Yapma
  1. Anasayfa
  2. Genel

Kaza Sonucu Değer Kaybı Başvuru Yapma

Araç kazaları matematiksel olarak masaya yatırıldığında en çok payı insan faktörlü kazalar alıyor. Yola çıktınız ancak dikkatsiz bir sürücü size çarptı veya zincirleme trafik kazasından dolayı oluşan maddi hasarlı trafik kazası sonucunda aracınız değer kaybetti. Bu değer kaybını artık karşı tarafın sigorta şirketinden alabiliyorsunuz. İşte detayları..

Kaza, can veya mal kaybı yaşanan kötü bir olaydır. Maalesef ki ülkemizde yılda binlerce hatta milyonlarca küçük, büyük çaplı kazalar olmaktadır. Kimi kazalar can kaybı, kimi kazalar maddi hasarlı olarak sonuçlanmaktadır. Ülkemizde yapılan araştırmalarda ise en çok kaza ise araç kazalarıdır.

Oluşacak araç kazalarında en büyük problem aracın yaptırılmasından sonra aracınızın değer kaybetmesidir. Hatasız, sorunsuz olan aracınızın kaza sonrası değişen parçalarının olması ve boya olması gibi hususlar aracı değer kaybına uğratırken, artık bu değer kayıplarının kazada bulunan karşı tarafın sigortasından talep edebilir, mahkemeye verebilir ve değer kaybınızı bu şekilde karşı taraftan alabilirsiniz.

Değer Kaybı ile Hasar Kaydı Aynı Şey Değildir!

Ülkemizde ne büyük karışıklık şöyle oluyor. Örneğin, aracınız 2009 model, piyasası değeri 50.000 TL. Aracınızla seyir halindeyken ters yönden gelen bir araç sizin aracınıza çarptı. Gerekli tutanaklar tutuldu. Karşı taraf haksız ve siz tamamen haklısınız. Aracınızı anlaşmalı bir servise verdiniz ve aracınız yapıldı. Hasar kaydı sorgulaması yapıldığında (PLAKA yazıp 5656) hasar kaydınız da 5000 TL çıktı. İşte bu durumda aracınız 5000 TL’lik değer kaybetmiş olmuyor.

Hasar Kaydı içerisinde malzeme ücretleri ve işçilik ücretleri bulunmaktadır. Örneğin, ön tampon, boya ve işçilik ücreti içermektedir.

Değer kaybı ise, aracın mevcut kazadan sonra model baz alınarak, mevcut piyasa değeri ortaya çıkarılıp, kazaya uğrayan bölgenin piyasa değer fiyatına etkilediği rakam olarak belirlenir.  Yani kısaca özetleyelim. Ters yönden gelen araç sizin sadece ön tamponunuza çarptı ve sadece ön tampon yenisiyle değiştirildi ve eskisi gibi bir hal aldı. Siz bu arabayı ikinci el olarak satarken ne kadar piyasa değerinin altına düşük yazarsınız? işte değer kaybı tam olarak bunu içerir. Tampon plastik ve aracın yürüyenine herhangi bir sorun teşkil etmediği için bu kaza 5000 TL gibi görünse de sigortaya talepte bulunsa da size gönderecekler para 100 TL – 200 TL gibi rakamlar olabilir.

Değer Kaybı Başvuru Nasıl Yapılır? Değer Kaybı Dilekçesi ve Belgeler..

Konuyu daha fazla uzatmadan, değer kaybı talep etme, değer kaybı başvurusunun ana tablosunu sizlere açıklayayım.

Öncelikle 2 şekilde değer kaybı talebi yolu izleyebiliriz.

1- Avukat Tutarak Değer Kaybı Başvurusu Yapmak
Değer kaybı ile uğraşan avukatlara başvurarak, değer kaybınızı karşı tarafın sigorta şirketinden talep edecekseniz. Öncelikle avukat sizden araç sahibi kim ise (örneğin araç babanıza ait siz kullanıyorsanız) araç sahibinden kendi adına vekalet belgesi isteyecektir.

Alınan vekalet belgesi sonrasında avukat;

1- Öncelikle mahkeme masrafları için sizden belirli bir miktar para isteyecektir.
2- Masraf parasını aldıktan sonra karşı tarafın sigorta şirketine kaza ile ilgili tüm belgeleri göndererek kaza sonucu oluşan hasar kaydının ücretini isteyecektir. Örneğin 5000 TL’lik masraftan 5000 TL tam istedi.
3- Sigorta şirketi ortalama bir hafta kadar süre içerisinde dosyayı inceleyerek, avukatınıza istediği ücreti verecek veya itiraz ederek asıl değer kaybının daha düşük bir miktar olduğunu söyleyerek, kabul edilmesini veya istenilen ücreti ödemeyeceğini beyan edecek.
4-Avukatınız da bu belge ile beraber mahkemeye giderek değer kaybı için dosya açtırarak, dava günü alacak.
5- Dava günü geldiğinde hakim genellikle bilirkişi raporu isteyerek mahkemeyi 3 ay ileri tarihe uzatacak.
6- Mahkeme günü ve bilirkişi raporu geldiğinde örneğin, 5000 TL’lik istenilen ücret 4000 TL olarak bilirkişi raporu tutulursa avukat itiraz ederek ortaya sebep koyup yeniden bilirkişi raporunun yapılmasını isteyecek. Hakim tekrardan 3 ay daha uzatarak yeniden bilirkişi raporu isteyecek.
7- Sonuç geldiğinde yine 4000 TL olarak görünür ve hakim bu duruma karar kılar ise 1000 TL’lik fark ücreti karşı tarafın vekalet ücretleri olarak sizden çıkabilecek.
8- Avukat bu duruma yine itiraz ederse 3 ay daha uzayacak.

Bu durumda avukatınızın konu ile ilgisi çok önemli olmalı ve her durumu gözden geçirmelidir. 7. madde belirttiğimiz gibi gol yeme durumu da olacağı için mutlaka değer kaybının mantıklı bir oranda tespit edilerek, mahkeme hattında beyan edilmelidir.

Avukat ile değer kaybı açarsanız;
Avukatın bu davadan almak istediği veya peşin istediği ücret
Mahkeme masrafları
Bilirkişi raporu ücretini ödemek zorundasınız.

2- En kolay, hızlı ve boyun eğmeli yol

Yukarıda anlattıklarımız size çok uzun ve maliyetli geldiyse bahsettiğimiz ilk maddeyi kolayca uygulayarak sigorta şirketinin vereceği paraya göz yumabilirsiniz. Peki ne yapmalıyız?

Öncelikle karşı tarafın sigorta şirketini tespit edip, değer kaybı başvuru için neler yapmak gerektiğini sorgulayın. Belgeleri göndereceğiniz mail adresinizi dikkatlice kontrol ederek. Kazaya atanan expertiz firmasına ulaşarak onlardan belgeleri mail adresinize atmalarını isteyin. Expertiz firmaları hızlı bir şekilde sizin mail adresinize kaza ile ilgili belge, fotoğrafları gönderir.

Expertiz firmasından aldığınız raporların yanı sıra bir dilekçe yazıp imzalayıp, fotoğrafını çekerek mailinizin içine bu dilekçeyi de ekleyip, sigorta şirketinin değer kaybı ile ilgili olan mail adresinize mailinizi gönderin. Size onaylandığı ve değer kaybı için dosya açıldığına dair mail gelecektir. Ortalama bir hafta içerisinde hesabınıza paranın yatmış olduğunu göreceksiniz. Yatan para ise sigorta şirketinin kendi kurallarına göre oluşturduğu değer kaybı ücretidir. Yani 5000 TL’lik değer kaybı sigorta şirketine göre 4000 TL’likte olabilir. 700 TL’likte olabilir.

Değer Kaybına Başvururken Hangi Belgeler Gerekir
1- Kaza Raporu
2- Kaza Raporunu polis tuttu ise alkol raporu
3- Karşı tarafın ehliyet ve ruhsatı
4- Sizin ehliyet ve ruhsatınız
5- Expertiz firmasından alınan malzemele listesi
6- Exptertiz firmasından alınan işçilik listesi
7- Kazaya ait fotoğraflar

Peki Hangi Yol ile Değer Kaybı Başvuru yapmak mantıklı!

Avukat ile mahkeme yoluna giderek değer kaybı açmak istiyorsanız öncelikle ne kadarlık bir değer kaybı açacağınıza ve avukatın sizden istediği ücreti iyi hesaplamalısınız. Örneğin avukat sizden bu dava için 1000 TL istedi, dosya masrafları 850 TL tuttu ve bir adette bilirkişi raporu 250-350 TL arası tuttu. Bunları nakit olarak elden verdiğinizi düşünürsek 2000-2100 TL arası gideriniz olacak kazanacağınız miktar 4000 TL ise 2000-2100 TL’sini düşerek toplam elinize geçen miktar 2000-1800 TL olacaktır. Bu oran orantıyı yaparak düşünmelisiniz. Bazı avukatlar kazanılan miktarın yüzdesi olarak da çalışmaktadır.

Tavsiye! derseniz..

Ufak miktarlar ile kaza yaptıysanız ve gerçekten bir tampon değişmesinin kazada büyük bir değer kaybı olmadığını biliyorsanız kendiniz direk sigorta şirketine başvurun. Eğer hasar kaydı miktarı yüksek ve aracınız gerçekten 10.000 TL civarlarında hasar kaydı yaşadıysa ve bu aracınızın satışını ciddi anlamda etkiliyorsa mutlaka ciddi bir avukat ile anlaşın deriz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 1
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorumlar (1)

  1. Güzel bilgiler için teşekkür ederim. Yakın zamanda benim de başıma böyle bir durum geldi. Ters yönden gelen araç aracıma önden çarptı. 20.000 tl masraf çıktı. Dava edeceğim.